Vesterhavsmost mosteri
Her i mosteriet laver vi Vesterhavsmost.
Vi presser selv vores æbler til den gode æblemost og fylder det hele på flasker.
Alle æblerne bliver koldpresset og pasteuriseret inden mosten bliver fyldt på flasker.
Frugten til mosteriet
Æblerne hængerne på træerne indtil de er helt træ modne og har den rigtige smag og sødme.
Vi plukker æblerne lige inden de bliver kørt igennem mosteriet om efteråret. Her prøver vi at ramme den helt naturlige gode smag for hver æble sort.
Hvis efteråret er varmt, køler vi æblerne til 6 grader, så kvaliteten er i top. Vi kalder denne form for most koldpresset og der kan være helt op til 8% tørstof i mosten.
Det hele bliver lavet på vores gård ved Ringkøbing i Vestjylland
Mosteriets rasper og vasker
Her kommer æblerne fra frugtplantagen og bliver vasket, inden de bliver raspet i stykker. i en slags overdimensioneret rivejern.
det er også her den sidste kontrol af æblerne foregår. Inden de vaskes og glider i elevatoren og bliver raspet.
Saft presseren
Her bliver saften fra de raspede æbler presset ud. Det bliver gjort i en højtydende bæltepresser.
Det hele kører hurtig, og i lukket system, på den måde når mosten ikke at oxidere, på den måde får vi de forskellige farver på æblesorterne frem. På billedet ses den røde most fra Rosette æblet.
Fyldeanlægget
Alt vesterhavsmosten bliver pasteuriseret og fyldt på flasker. Dette sker lynhurtigt for at bevare den gode og friske smag fra æblerne.
Kapaciteten er 4000 flasker 0,75 l flasker om dagen, hvis der er for stor pres på kan der produceres 5500 flasker om dagen.